22/8/10

Joan Maragall col•leccionava goigs i cobles del segle XVI

"Segons la informació que aporta Glòria Casals al volum de l'edició crítica de la poesia de Maragall (la Magrana, 1998), descobrim que la tria del gènere no és casual, sinó que cal cercar-la en dos punts. El primer, l'interès de Maragall pels gèneres poètics populars com a fons de l'autèntica poesia. El segon, la tradició que inicien els homes de la Renaixença de recuperar i col·leccionar els goigs vistos com a instruments potenciadors de la llengua. A l'Arxiu Maragall es conserva una bona colla de goigs i cobres del segle XVI recollits pel poeta"
Vilaweb.cat, 18 d’agost del 2010

Estampa extreta dels Goigs a la Mare de Déu de Núria. Text de Joan Maragall; música de Joan Llongueres. Edició del Santuari de Santa Maria de Núria, febrer del 1957

18/8/10

"Les veus del Pamano" parlen també de marededéus i de goigs

“Les pugnes entre pobles per quedar-se amb les marededéus trobades formen part de l'imaginari de molts topants d'arreu del país. Diu la llegenda que la talla que hi ha a l'altar de Bernui la trobaren uns pastors en el terme veí de Seurí. La gent d'un lloc i altre pledejaren per quedar-se la imatge. Fiaren la sort a la voluntat de la Mare de Déu. Tiraren un topí prats avall, des d'un camí de cabanera, fins a topar amb un clop de la riba. Si es trencava, era per a Seurí. Si quedava sencera, com va passar, seria per a Bernui. El litigi sobre si la reina espiritual de la vall d'Àssua és la Mare de Déu de la Muntanya o la de Bernui es podria resoldre d'igual manera: encomanant a un tupí que dictés sentència…La Mare de Déu de la Muntanya és “patrona d'Espanya”, diuen els goigs d'aquella Mare de Déu impresos l'any 1993. Deixem, doncs, que la de Bernui sigui patrona d'Àssua."

Josep M. Casasús "Batalla de reines prop del Pamano", Avui, 16 d’agost del 2010

Estampa extreta dels Goigs de la Mare de Déu de la Muntanya, patrona de la Vall d'Àssua, parròquia de Caregue (Pallars Sobirà) bisbat d'Urgell...Edició de la Parròquia, agost del 1993.

10/8/10

Festes i goigs de Sant Magí a Cervera

“La festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix tota la gent de Cervera al voltant d'un barri. Aquesta festa consisteix en el repartiment de l'aigua miraculosa del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, província de Tarragona (lloc del martiri del Sant) amb mules i cavalls carregats d'argadells guarnits amb boix... s'han conservat uns goigs dedicats a Sant Magí impresos a la Impremta de la Universitat de Cervera el 1768”
Festa de Sant Magí, programa d'actes 2010.
Estampa extreta dels Goigs en alabança del gloriós Màrtir Sant Magí que's venera en sa propia capella de la ciutat de Cervera.
Audició dels Goigs de Sant Magí, gentilesa de l'Associació Amics de Sant Magí de Cervera.

Taller de goigs a Arenys de Mar

"El Patronat de Sant Roc organitza un taller dels goigs a Sant Roc, es tracta d’un assaig d’aquests cants dedicats al sant que tindrà lloc a l’Espai jove del Calisay a dos quarts de 9 del vespre. De la mateixa manera que es va fer per Sant Zenon, avui es farà un taller dels goigs de Sant Roc per preparar-se per cantar durant l’ofrena que els macips i macipes faran al sant aquest diumenge i també durant la missa…La temàtica d’aquests cants és recordar la vida del sant i el seu vincle amb Arenys de Mar, que passa per una plaga de pesta a la vila a l'època medieval" radioarenys.cat, 9 d'agost del 2010
Dibuix de Josep Barrenechea per als Goigs del gloriós Sant Roc, advocat contra la pesta, que canta el poble d'Arenys de Mar per complir el vot de la vila de l'any 1607. Arenys de Mar: Impremta Santa Maria, 1989.

8/8/10

La ruta de sant Ermengol recomanada per a aquest més d'agost passa per Ivorra, segons els goigs del sant Dubte.

“La recomanació del mes d’Agost es basa en la Ruta de Sant Ermengol, de Guissona a Ivorra, amb un recorregut total de 10,14km.Tot començant en la vila de Guissona, just a la frontera de la primitiva Catalunya ara fa mil anys, la ruta segueix l’itinerari que previsiblement va fer Sant Ermengol per anar a Ivorra quan va ocórrer el miracle eucarístic del Sant Dubte, creuant Sant Guim de la Plana...com canten els goigs del mil·lenari:

“Sant Ermengol gloriós,
De Guissona on estava,
Va a Iborra fervorós,
Per veure el qui dubtava,
Les campanes per si soles
Fan sentir sa veu sonora”

Ajuntament de Guisona: recomanació del mes d'agost.
Estampa extreta dels Goigs del Sant Dubte que's venera en la parroquial iglésia de la vila de Iborra en lo bisbat de Solsona. [s.l.] reimpressió...1952.

6/8/10

Sitges canta els goigs de la Verge del Vinyet, patrona del Garraf

"Durant tot el dia l'ermita mariana estarà oberta per a que els fidels puguin venerar la imatge de la verge bruna i gaudir del tradicional aplec amb les activitats religioses i lúdiques de cada any. Principals actes religiosos a l'ermita del Vinyet: a les 8 missa matinal, a les 11 solemne missa concelebrada, a la qual assistiran les autoritats de la Vila. Al final, veneració de la santa imatge i cant dels goigs. A les 19h. rosari i pregària mariana, al final veneració de la imatge i cant dels goigs" vilaweb.cat, dijous 5 d’agost del 2010
Gravats de P. Jou extrets dels Goigs a llaor de la Benaventurada Santa Maria del Vinyet de Sitges. Sitges: imp. El Eco de Sitges [s.d.]

4/8/10

Al carrer de la Mare de Déu de les Neus de Sabadell es cataran els goigs enfront de la seva capelleta

“Parròquia de la Puríssima Sabadell. El dijous dia 5 d'agost l'Església celebra la festa de la Mare de Déu de les Neus. Per aquest motiu, el veïnat dels Ravals i del carrer de la Mare de Déu de les Neus es reuneixen a la Parròquia de la Puríssima a les 8 del vespre per celebrar l'Eucaristia. Sobre ¼ d'11 es resarà el Sant Rosari, es cantaran els goigs i es farà tertúlia al carrer, enfront de la capelleta de la Verge. Tots hi sou convidats”
Documentació sobre la Mare de Déu de les Neus

Fotografia extreta dels Goigs en lloança de la Mare de Déu de les Neus venerada en la seva capelleta del carrer del seu nom, a Sabadell. Sabadell: Imp. J. Elías, 1965. (Edició dels Amics dels Goigs)

1/8/10

Manlleu celebra la festa de la Mare de Déu dels Àngels amb el cant dels seus goigs

"Ajuntament de Manlleu: activitats culturals del dia 2 d'agost del 2010, festa de la Mare de Déu dels Àngels. A les 21.00 h. pregària del Sant Rosari i cant dels Goigs de la Mare de Déu dels Àngels. En acabar berenar per a tots els assistents. Lloc: carrer del Pont. Organitza: veïns del Carrer del Pont de Manlleu" Documentació a La Devocioteca; música a Els goigs d'Obaga
Gravat de Francesc d'A Pujol per als Goigs a llaor de la Mare de Déu dels Àngels que es venera al carrer del Pont de la Vila de Manlleu. Manlleu: Lumen Ausiró, 1982.