29/11/13

Tàrrega celebra Sant Eloi i la Capella de Música interpretarà els seus goigs

"Aquest diumenge... se celebrarà una Eucaristia, oficiada i predicada pel rector i arxiprest de Tàrrega, mossèn Josep Maria Vilaseca, amb la col·laboració de la Capella de Música de Sta. Maria del Alba, amb la interpretació final dels Goigs en lloança a Sant Eloi. La missa estarà dedicada en record a totes les persones difuntes associades a l'entitat des del 1913 fins avui, i a les juntes directives respectives de l'entitat en el Centenari de l'Associació dels Amics de l'Arbre, masovers del Parc de Sant Eloi".
Noticia extreta de Flama.info del dia 27 de novembre del 2013
Escultura de Raimon Casals que presideix els Goigs de Sant Eloi, patró del Gremi de Serrallers i Ferrers de Catalunya, venerat a la Catedral de Barcelona. Barcelona: Amics dels Goigs, 2007.

27/11/13

Goigs de la santa esposa del patriarca Jacob, la formosa Raquel

Amics dels Goigs. Tercera etapa. Goigs núm. 195

24/11/13

Molló venera Santa Cecília i li canta els goigs el dia de la seva festivitat

"El cant dels goigs de santa Cecília es podrà tornar a sentir a la missa solemne de la festa major de Molló, que se celebra a les onze a l'església dedicada a la santa... També hi haurà sardanes, concert de festa major i ball amb l'orquestra Montecarlo i, a la mitja part, s'elegirà la pubilla i l'hereu d'aquest poble de la vall de Camprodon."
Notícia extreta del Punt-Avui del dia 24 de noviembre de 201Cecília.
Gravat del campanar de Santa Cecília de Molló de Salvador Puntí extret dels Goigs a lloança de Santa Cecília, verge i mártir, Patrona de la Parroquia de Molló, Bisbat de Vic. Vic: tipografia Balmesiana, 1966, p.3.

22/11/13

Nou full de goigs publicat per la Sala Temàtica de Lleida.

Dionis Gutiérrez i Rosich, mantenidor de la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida, ens remet "un altre Goigs per la col·lecció, encara està calent" Es tracta d'uns acolorits Goigs de Sant Lliser Bisbe, Patró de la parròquia d'Alós, Valls d'Àneu, Pallars Sobirà, Bisbat d'Urgell. 2013. Porta nota històrica i música.

18/11/13

El recull de goigs de Vallbona sempre és motiu d'estudi

"En la línia d’aquestes composicions que eren fetes amb motiu de ser cantades al convent a les solemnitats i festivitats litúrgiques, més enllà dels villancicos, tenim també els goigs. J. Piquer i Jover va atribuir un Llibre de goigs a Jerònima de Boixadors, l’abadessa del monestir de Santa Maria de Vallbona durant 1554-1562."
Extret de l'article de Verónica Zaragoza. "Historiar les protagonistes absents. La poesía femenina de l’edat moderna a l’àmbit català" dins I Encuentro “Aula Música Poética” de Jóvenes Humanistas. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2013, p. 158.

14/11/13

Sants tradicionals catalans de Joan Arimany, il·lustrat amb xilografies de goigs, novetat editorial.

"La tradició popular es fa ressò de l'existència d'un bon nombre de santes i sants amb singular devoció a Catalunya. Són, especialment, aquelles i aquells que han rebut culte a partir de les seves relíquies... Aquest volum recull el coneixement que es té d'aquestes santes i sants que han estat vinculats amb Catalunya des de la religiositat popular. S'hi contemplen els seus trets biogràfics, els atributs característics i se'ls relaciona amb el patrimoni historicoartístic. Sants tradicionals catalans és el complement i la continuació del Diccionari de sants històrics catalans, publicat fa dos anys pel mateix autor i editorial. El proper 22 de novembre a les 8 del vespre, la Biblioteca Municipal de Manlleu-Espai Bisbe Morgades, acull la presentación".
Publicat a Flama, agència cristiana de notícies del dia 14 de novembre del 2013.
Estampa, que il·lustra la portada del llibre, procedent dels Goigs que en alabansa de los gloriosos Màrtyrs Sant Aciscle, y Santa Victoria, germans: Los quals son venerats en lo Insigne Monastir de Sant Salvador de Breda, del Orde de Pare Sant Benet. Gerona: Joseph Brò, [s.a.] 

9/11/13

Nicolau Gironès i Casanova (1930-2013), il·lustrador de goigs de la Garrotxa, homenatjat el dia de la festa de Beget.

Revers de l'edició de 2013, dedicada a mostrar una antología de les il·lustracions de Nicolau Gironès, dels Goigs a lloança de la divina Majestat de Jesucrist que es venera a la parròquia de Sant Cristòfol de Beget, bisbat de Girona. Lletra de Gil Francesc, música de Lluís Solà, dibuix a la ploma de Nicolau Gironès. Beget, 10 de novembre de 2013. L'anvers del full d'aquests goigs es pot veure aquí.

7/11/13

Aplec de la Mare de Déu del Patrocini de Fenals i cant dels seus goigs

"Setè Aplec de la Mare de Déu del Patrocini el diumenge 10 de novembre. a l’església de Santa Maria de Fenals de Platja d’Aro, amb una missa solemne amb el cant dels goigs i inauguració de la imatge restaurada de la Mare de Déu. Organitzat per la parròquia de Platja d'Aro amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro té lloc a la que fou el temple principal de la vila durant 400 anys, fins que es va ser inaugurat l’actual seu parroquial l’any 1959".  
Notícia extreta del Web del ciutadà de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro del dia 28 d'octubre del 2013.  Full dels Goigs a llaor de la Mare de Déu del patrocini, que es canten a l'església parroquial de Santa Maria de Fenals, Bisbat de Girona. Lletra i música d'Ernest Zaragoza. Fenals-Platja d'Aro: [s.i.], 2006.

6/11/13

La festa de sant Bartomeu a Bellpuig, i un dels seus goigs

Un article recent de Ramon Miró Baldrich parla sobre "La festa de sant Bartomeu a Bellpuig", ha estat publicat a Quaderns de El Pregoner d'Urgell, 2013, núm. 26, p. 11-22. A la página 17 es reprodueixen aquests goigs. L'article complet es pot consultar aquí...
Imatge del full dels Goigs en alabanza del gloriós mártir Sant Bartomeu, que se cantan en la sua Iglésia del poble del Mas Bondia: Bisbat de Solsona. Igualada: Joaquim Abadal, 1858.

1/11/13

Dos-cents goigs dels segle XVIII recuperats al Monestir de Bellpuig de les Avellanes

"Aquest dilluns dia 21 d’octubre, Ramon Taribó ha cedit un fons bibliogràfic de 47 llibres i una col·lecció de 200 goigs del segle XVIII, a l'Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes.
Una bona part de la documentació del fons cedit provenia de l’antiga Biblioteca i Arxiu del Monestir de les Avellanes. Entre aquests hi destaquen llibres que havien format part de les biblioteques particulars dels canonges Jaume Caresmar, Jaume Pasqual
 o Ignasi Ribot. El més antic dels llibres data de l’any 1620.
Probablement, degut a la desamortització de Mendizábal de 1835, els canonges de les Avellanes van amagar part del fons de la Biblioteca i Arxiu del Monestir a Casa Carrobé de Santa Linya. En documents antics propietat de Casa Carrobé, es constata que hi havia una forta vinculació entre el Monestir i aquesta casa de Santa Linya.
Ramon Taribó, propietari actual dels documents, ha considerat cedir aquest fons a l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes"

Notícia extreta del Web de l'Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, del dia 22 d'octubre de 2013, i de l 'Avui Cultura del dia 25 d'octubre de 2013, p. 23,
Estampa dels Goigs del benaventurat pare Joan de Organyá primer abat de Sta. Maria de Bellpuig de las Avellanas, cuyas reliquias se veneran en sa Capella del mateix Monastir. És sa memoria als vuit de Abril. En Cervera: en la Estampa de Thomas Senant, 1716?